PRESENTACIÓ EN RODA DE PREMSA DE L'EXPEDICIÓ YASUNÍ


 

RODA DE PREMSA: “EXPEDICIÓ CIENTÍFICA 2014 YASUNÍ”

Guillem Chacón i Martí Boada  Encapçalen una Expedició Sense Precedents

 

Motiu: Presentació Expedició Científica Yasuní

Lloc: Col·legi de Biòlegs de Catalunya

Dia: 2/7/2014

Hora: 11:15

 

El Premi Nacional de Medi Ambient i Premi Global Nacions Unides, Martí Boada, conjuntament amb el director de l´IBT, Guillem Chacón, un grup de científics catalans,  i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (PUME), encapçalen  la “Expedició Científica 2014 Yasuní”, dins  d’un cicle de recerques que té com a objectiu extreure conclusions pràctiques per a la conservació del planeta.

 

En el més pur estil del segle XIX, el tan guardonat científic Martí Boada i el naturalista i director de l’IBT, Guillem Chacón, han dissenyat una expedició que arrenca amb una extensa observació de 200 investigadors per monitoritzar tantes espècies com sigui possible en una concreta zona de la selva equatoriana, que conté la biodiversitat més gran de la Terra.

 

Del 15 de juliol al 15 de setembre, investigadors de tota Amèrica i Europa, romandran  a l’Estació Científica de Yasuní i a la Reserva Biològica de Limoncocha, amb la finalitat d’evitar una nova plaga d’extincions  d’espècies.

 

 

Ja fa uns anys, que l´augment de quasi mig grau de temperatura, provocat pel canvi climàtic, va provocar la desaparició de més de 25 classes d’amfibis, en una zona de major altitud, propera al Parc Nacional. 

 

Per evitar un nou caos en la supervivència d’exemplars  protegits,  es desenvoluparan les tasques  que permetin establir censos de població  d’algunes de les espècies. Gràcies a això, es podran establir els bioindicadors  de la salud de l’ecosistema, amb la finalitat d’elaborar un nou informe  sobre el grau de perillositat  que corren les espècies protegides del parc.

 

Un altre dels objectius de l´expedició és trobar alternatives pràctiques a l’explotació de petroli, com podria ser la plantació d’una espècie concreta de palmell. Aquest fet, donaria una  possible resposta més de sostenibilitat, enfront de les cinc petrolieres que ocupen actualment el Parc Natural de Yasuní, designat per la Unesco reserva mundial de la biosfera.

 

Tanmateix, l’expedició també procurarà un recompte de tantes espècies manipulables com sigui possible, diferenciant-les d’aquelles que no ho poden ser per causes de sostenibilitat, donada la necessitat tan longeva en el temps (entre 200 i 300 anys) que tenen algunes d´aquestes espècies per créixer.

 

Una altra  de les alternatives que serà estudiada al llarg d´aquests  dos mesos, serà la incidència en el naixement d’un tipus de bioturisme que capacitarà a les ètnies que viuen dins del Parc Nacional de Yasuní, perquè disposin d’ una  font alternativa capaç de garantir la seva subsistència econòmica.

 

Per presentar l’Expedició comptarem amb la presencia del Premi Global 500 Roll of Honour,Nacions Unides, Martí Boada, la directora de l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Jordina Belmonte i el  director de l´IBT i cap de   l’Expedició Científica Yasuní, Guillem Chacón, entre d´altres distingits membres de la recerca, com el  Director de Planificació i Gestió Estratègica de l’ Estació Científica Yasuní, Miguel Angel Rodríguez.

 

Rosa Mª Mateu

IBT/Expedició Yasuní

Coordinadora de Comunicació i Premsa

Social Media Manager

Email: rosamariamateu@biotropical.com

www.biotropical.org

Tel. 627833115

 

Escribir comentario

Comentarios: 2
  • #1

    Portia Dahlgren (jueves, 02 febrero 2017 17:44)


    It's going to be ending of mine day, however before finish I am reading this enormous piece of writing to increase my experience.

  • #2

    Everett Wiles (viernes, 03 febrero 2017 21:45)


    Highly descriptive blog, I loved that a lot. Will there be a part 2?